TOP



 

 

 



NIEUWS
WAT  IS  INVIDIA
HISTORIE
WERKWIJZE
SNAREDRUM
CUSTOMS
DRUMKIT
FOTO'S
CONTACT
GASTENBOEK

 

 



Daar is best veel over te vertellen dus neem even de tijd om het door te lezen. Om meteen maar alle misverstanden uit de wereld te helpen, ik doe niet alles zelf. Ik maak zelf geen ketels (wordt trouwens door veel drumbouwers en merken niet gedaan) en het op maat maken van de draagranden en het snarenbed besteed ik ook uit. Ik heb daar nog niet genoeg praktijk ervaring in om goede drums te maken. Dus heb ik bij het maken van mijn snaredrums de hulp ingeroepen van een professionele drumbouwers: Signaturedrums en Customdrums.nl. Deze staan garant voor perfecte draagranden en snarenbed.

Een drum (trommel) maken is eigenlijk niet zo heel moeilijk (in tegenstelling tot een zelf een houten ketel maken, verwar dit niet!) Het is in feite een bouwpakket dat met specifieke onderdelen en bewerking van de houten ketel tot een bepaalde klank is te brengen. Het is alleen natuurlijk wel erg belangrijk om te weten wat en hoe je onderdelen moet gebruiken om tot die bepaalde klank te komen, want alles luistert heel erg nauw. En als de onderdelen vervolgens van goede kwaliteit zijn en je werkt met veel precisie, aandacht en passie krijg je goede drums. En dat is wat ik doe.


Algemeen

In Nederland (en Europa) is het eigenlijk nog steeds vrij bijzonder om een snaredrum of drumstel te bezitten dat geheel naar de eigen wensen van een drummer/slagwerker is gemaakt, oftewel geheel custommade. Dat drummers zelf hun drum maken, zoals ik heb gedaan, komt nog minder voor. Die “cultuur” bestaat in Europa niet zo en dat is best jammer. Het is namelijk ontzettend leuk om als muzikant je eigen persoonlijke instrument te bespelen of nog leuker, om zelf te maken. In Amerika komt dit veel vaker voor en er zijn daar dan ook veel kleine drumbedrijven/merken die custommade drums produceren en onderdelen verkopen om zelf drums te maken. Bij de grote bekende drummerken is in de toplijn van hun producten ook tot op bepaalde hoogte custommade mogelijk, maar dit kost meestal veel geld en beperkt zich toch in keuzes. Iedereen associeert de term custommade ook altijd met hoge kosten, terwijl dit helemaal niet zo hoeft te zijn. Er zijn (ook in Europa) kleine drummerken die custommade drums maken voor zeer schappelijke prijzen met een kwaliteit waarmee ze grote drummerken overtreffen. Dat zit hem in de vakkennis en de aandacht die aan custommade drums wordt gegeven. Maar vooral de liefde voor het vak.

Veel kleine custommade drummerken werken bijna allemaal op dezelfde manier, zij kopen alle benodigde onderdelen en ketels in en bouwen daar drums van. Naast de grote drummerken zijn er maar een paar kleine drummerken die zelf hun houten ketels maken, want zelf goede ketels maken is erg moeilijk. Voor kleine drummerken die dat wel doen zoals bijvoorbeeld Signaturedrums en Customdrums.nl heb ik dan ook veel respect, dat zijn de echte ware drumbouwers en zijn qua kwaliteit meestal ook nog eens vele malen beter dan de bekendere drummerken. En er zijn zelfs hobbyisten die hun eigen ketels maken, maar dit is nog zeldzamer. Maar des te knapper.
 

Houtsoorten
In de drumwereld zijn over het algemeen twee houtsoorten die het meest worden gebruikt voor kwaliteit drums; maple (esdoorn) en birch (berken). Maple wordt als een iets warmere houtsoort beschouwd dan birch waardoor het een iets warmere klank aan een drum geeft. Het ene maple is echter het andere maple niet (geldt ook voor birch) dus daar kan kwaliteitsverschil in zitten. Daarnaast is mahonie een redelijk bekende houtsoort. Mahonie wordt vaak gebruikt als men een sound wil van vroeger jaren, het wordt als een warmere houtsoort gezien dan maple. De laatste tijd zie je dat veel drummerken ook andere houtsoorten gaan gebruiken voor hun toplijn drums zoals bijvoorbeeld bubinga, een houtsoort waar ik graag mee werk vanwege de uitstekende klankeigenschappen en het prachtige uiterlijk. Verder is van bijna elke houtsoort een goede ketel te maken, zolang het hout en het bouwproces maar goed is. Natuurlijk is het ene hout geschikter dan het andere en hebben verschillende houtsoorten effect op de klank. Maar het effect van hout op de drumklank is zeker niet allesbepalend.

TO TOP

Ketelbouw
Ply shells:
Veruit de meest gebruikte bouwmethode voor drumketels is mutliplex (ply). Verschillende dunne laagjes hout van gemiddeld 1mm worden op elkaar gelijmd tot men een keteldikte heeft van bijvoorbeeld 8 mm. Maar dit kan ook 20 mm zijn of 4 mm. Van ply shells zijn hele goede drums te maken, zolang de bouwkwaliteit maar goed is.

Ik gebruik voor ply drums de ketels van:   

  • Keller
    Het Amerikaanse Keller is dé standaard met maple ply ketels en levert al tientallen jaren over de hele wereld aan veel (grote) drummerken voor hun toplijn drums. Keller wordt dan ook nog steeds gezien als de beste fabrikant van maple ply ketels en gebruikt Noord-Amerikaans hard maple. Keller maakt ook van andere houtsoorten ketels, maar die zijn in Europa minder makkelijk te verkrijgen.

Stave shells:
Een andere ketelbouwmethode is volgens het duigenprincipe (net als een regenton) Verticaal plankjes in een cirkel verlijmen en vervolgens de binnen- en buitenkant van de ketel perfect rond frezen of afdraaien. Dit heten “stave shells”. Stave shells worden beschouwd als betere ketels dan ply shells omdat onder andere de verhouding lijm / hout gunstiger is; stave ketels bevatten verhoudinggewijs veel minder lijm, dus meer hout, wat een betere klank tot gevolg zou hebben. Verder staat het hout niet onder spanning wat een gunstig effect heeft op de resonantie van de ketel. Een leuke bijkomstigheid is dat je met staveketels combinaties van hout kan gebruiken wat een prachtig visueel efftect geeft.

Ik gebruik voor stave drums de ketels van:

  • Signaturedrums
    Signaturedrums is het jonge bedrijf van Koko van Dordrecht in Amersfoort, inderdaad,  “Made in Holland”. Wat is begonnen als een hobby is uitgegroeid tot een volwaardige fabrikant gespecialiseerd in het bouwen van staveshells en -drums van bijna elke houtsoort die je kan bedenken. Iedere staveketel wordt speciaal voor elke klant gemaakt rekening houdend met de door de klant opgegeven specificaties mbt klank en uiterlijk. Unieker kan een shell / drum niet zijn. Tel daar de perfecte kwaliteit bij op en je hebt een (snare) drum die je nooit meer van de hand zal doen. Ik heb Koko leren kennen via onze gezamenlijke hobby drumbouwen en heb inmiddels een nauwe samenwerking met hem. Zie ook de Signaturedums site

Ply of stave, wat is beter?
Zoveel drummers en drumbouwers, zoveel meningen. Er geldt eigenlijk maar één regel die alle theorieën van tafel veegt; volg als slagwerker je eigen oren. Wat jij mooi / goed vindt klinken is voor jouw de juiste drum, het maakt daarbij niet uit volgens welke methode de ketel is gemaakt. Eén ding staat wel vast, de gebruikte ketels voor INVIDIA drums zijn van hoge kwaliteit.

En dan is er nog heel veel meer te vertellen over andere bouwmethodes (segmentbouw, stoomgebogen ketels etc.) en andere materialen om drums van te bouwen (metaal, kunststof etc) maar die laat ik buiten beschouwing aangezien ik die (nog) niet gebruik voor het maken van INVIDIA drums. Ook is er veel te vertellen over de dikte, hoogte en diameter van ketels en wat allemaal nog meer de klank van een drum beïnvloedt. Maar dat zou teveel worden om hier te beschrijven. Als je daar meer over wilt weten, raadpleeg dan deze erg leerzame Engelse site Drum tuning bible

TO TOP

Draagranden (bearingedges)
De randen van een drum zijn heel belangrijk voor de klank. Als de totale rand van een drum niet volledig vlak en glad is, zal hij moeilijk te stemmen zijn en krijg je geen mooie klank. Verder kun je met de vorm van de rand de klank beïnvloeden: veel overtonen, weinig overtonen, veel attack, weining attack, warme klank, scherpe klank etc. En als je vervolgens weet welke vorm van de rand welke klank geeft kun je dus de klank van een drum “sturen”. De draagranden laat ik bij professionele drumbouwers, Signaturedrums en Customdrums.nl, met veel kennis en vakmanschap maken, waardoor alle vormen van draagranden mogelijk zijn en op maat worden gemaakt.

 
Snarenbed.
Het snarenbed is een inkeping aan beide zijden van de onderkant van de snaredrum op het punt waar de snarentouwtjes over de rand gaan. Zonder snarenbed zouden de snaren niet mooi vlak op het vel komen. Dit zou ten koste gaan van de functionaliteit van de snaren. Ook het snarenbed wordt speciaal op maat gemaakt voor de snarenmat die onder de snaredrum komt. Verder loopt het profiel van de draagrand door in het snarenbed voor een optimaal vel/ketel contact.


Hardware
Met hardware bedoel ik al het overige wat op een drum zit. Spanranden, spanblokjes, snaarmechaniek etc. (dus geen cymbalstandaards, hihat etc) Hier is heel veel mogelijk omdat overal in de wereld kan worden besteld. Ook met hardware kun je voor een gedeelte de klank van een drum beïnvloeden en dan met name met verschillende soorten spanranden (hoops) Gegoten spanranden (die-cast hoops) zijn zwaar en geven een drum een iets kortere en drogere klank. Geperste spanranden (2.3 triple flanged hoops of dunnere) zijn lichter en geven de drum meer klankruimte. Verder is natuurlijk chrome, zwart, goudkleurig allemaal mogelijk. Tegenwoordig kun je zelfs hardware laten poedercoaten in elke gewenste kleur, je kan het zo gek maken als je wilt en dat is het leuke ervan. Verder kun je ook kiezen voor houten hoops. Deze geven de drum een warmer geluid dan metalen hoops en hebben tevens een heel andere uitstraling. Je merkt het, er is echt heel veel mogelijk. Ik wil echter wel alleen kwaliteit drums maken dus als er materialen zijn die ik kwalitatief niet goed genoeg vind, zal ik die niet op een INVIDIA drum monteren. Ik wil namelijk wel volledig achter de drums staan die ik maak.


Finishes

Ik werk zelf graag met een combinatie van olie en was finishes. Het heeft een warme natuurlijke uitstraling en ziet er prachtig uit, met een satijnen glans en diepte werking in het hout. Het is iets kwetsbaarder dan lak, maar daar staat tegenover dat het erg makkelijk is bij te werken bij beschadigingen. Beitsen kan natuurlijk ook, met daarna een olie/was finish eroverheen, dan heb je meer kleur keuze. Lak spuiten doe ik niet, kan ik niet en is niet mijn stijl. Een wrap (bekleden met plastic) is ook niet mijn favoriet, maar is voor mij het overwegen waard.

 TO TOP

 

 
 

© www.invidiadrums.nl